Friday, June 6, 2008

காபி இரண்டாம் டிகாஷன்!

பாபநாசம் சிவன் அவர்களின் சிஷ்யர்கள் மார்கழி மாதத்தில் காலையில் பஜனை நடத்துவது வழக்கம். இது கபாலி கோயிலின் நான்கு வீதிகளில் நடைபெறும். அங்கு குறிப்பாக சிவனின் சீடர் திரு செதலபதி பாலசுப்பிரமணியம் அவர்கள் மிக அற்புதமாகப் பாடுவார். காபி ராகம் பாடுவதில் அவர் வல்லவர் என்று சொல்ல வேண்டும். இந்த பஜனைகளில் நானும் அடிக்கடி கலந்து கொண்டிருக்கிறேன். ஒரு முறை திரு பாலு அவர்களின் காபி ராக விஸ்தாரம் அவ்வளவாக சோபிக்கவில்லை. ஒரு ரசிகர் "காபி இன்றி இரண்டாம் டிகாஷன்!" என்றார்.

பொதுவாக வீட்டில் டிகாஷன் காபி சாப்பிடுபவர்களுக்கு புதிதாக பில்டரிலிருந்து இறக்கிய டிகாஷன் கலந்த காபி தன் மிகவும் ருசியாக இருக்கும். சில சமயங்களில் விருந்தினர் அதிகம் வந்துவிட்டால் டிகாஷனில் கொஞ்சம் தண்ணி கலந்துவிட்டால் நிறைய காபி தயாரிக்கலாம். இருந்தாலும் வழக்கமாக காபி சாப்பிடுபவர்களுக்கு ருசியில் வித்தியாசம் தெரிந்துவிடும். அதைத்தான் இரண்டாம் டிகாஷன் என்று சொல்லுவார்கள்!

2 comments:

Srividhya said...

Very Interesting incident.

I would like to express my feedback in tamil, but dont know how to do.

Kindly share similar experiences.

Regards
Srividhya Ganesan

nAradA said...

"iraNDAm decoction" is not obtained by adding water to the primary decoction. The "mudal decoction" takes most of the soluble ingredients from the coffee powder. That depends on how hot the water that is added to it is, and how slow it percolates in the filter. I (having grown up in the KAviri delta) prefer coffee made only from that "first decoction". The second decoction is just what it means. Thrifty mothers and grandmothers not wanting to waste the remaining ingredients in the residue after first extraction, add more hot water to the residue in the filter and get most of the remaining ingredients. That second extraction (usually more dilute than the first extract) is called "iraNDAm tara decoction". Usually the servant maids will be given coffee made with that. Not anymore, I understand!